website en twitter

Oude website Actiecomité Behoud Woudweg http://home.versatel.nl/woudweg - Twitter account Actiecomité Behoud Woudweg https://twitter.com/Woudweg

donderdag 17 april 2014

Antwoorden van B&W Vlaardingen over Zuidrand vragen onjuist

Gemeente Vlaardingen schrijft aan gemeenteraadslid mevrouw Heijndijk - van der Veer op haar vragen over de Zuidrand dat de plannen gebaseerd zijn op het IODS convenant. Gemeente Vlaardingen schrijft:
"In het IODS-convenant waar de raad op 22-06-2006 mee heeft ingestemd staat als één van de compensatieprojecten genoemd het aanleggen van een Groenblauw Lint tussen de Ackerdijkse Plassen en de Vlietlanden met 110 ha nieuwe natuur, 250 ha zwaar agrarisch natuurbeheer en een natuurlijk waterbeheer. In de Bestuurlijke Overeenkomst IODS is dit nader uitgewerkt waarbij de provincie verantwoordelijk werd voor uitvoering van dit project."
Het IODS convenant uit 2006 zegt hierover het volgende:
"Project 1: Groenblauwe Lint
Doelen: een groenblauw lint tussen Ackerdijkse Plassen en Vlietlanden met 100 ha
nieuwe natuur, 250 ha zwaar agrarisch natuurbeheer en een natuurlijk
waterbeheer."
Wat gemeente Vlaardingen als antwoord geeft aan dit raadslid klopt dus niet helemaal.
  1. Er is in het convenant sprake van 100 ha nieuwe natuur. Dit betreft de bovenwettelijke IODS nieuwe natuur. Daarnaast is er nog 15 ha wettelijke natuurcompensatie noodzakelijk voor de aanleg van de A4. Het is dus totaal 115 ha nieuwe natuur,  de plaats waar deze natuur komt ligt inmiddels grotendeels vast en is verdeeld over het Midden-Delfland gebied gesitueerd (grotendeels tussen Vlietlanden en Ackerdijkse plassen). Deze nieuwe natuur is de plek waar het groenblauw lint gerealiseerd moet worden. Het is niet de bedoeling hier weer extra hectares landbouwgrond of recreatiegrond in te zetten.
  2. De 250 ha zwaar agrarisch natuurbeheer is op vrijwillige basis, hier worden waarschijnlijk niet alle hectares ingevuld.
  3. Natuurlijk waterbeheer is een rol van Hoogheemraadschap van Delfland die in deze polders ook vele ha's natuurvriendelijke oevers (NVO's) heeft aangelegd en nog gaat aanleggen.
  4. Op geen enkele wijze wordt in het IODS convenant uit 2006 een herinrichting van het gebied genoemd. De provincie probeert met alle macht de plannen door te drukken en schroomt niet om de zaak anders voor te stellen dan het in werkelijkheid is.
Er bestaat dus zoals gezegd geen enkele reden om de Zuidrand op de schop te gooien. Het is slechts verspilling van overheidsgeld om een gebied binnen 10 jaar 2 keer te herinrichten. De eerste herinrichting was overigens het gevolg van de Reconstructiewet Midden-Delfland.

Het budget zou dus eigenlijk besteed moeten worden in die 100 ha nieuwe IODS natuur maar het zou geen kwaad kunnen om in plaats van een herinrichting het geld te gebruiken voor achterstallig onderhoud van de Zuidrand. De gemeenteraad wordt dus onjuist geïnformeerd in de beantwoording door B&W van Vlaardingen.

Nb. De ontgravingen in het provinciale IODS plan (50.000 m3 moet er worden afgegraven) hebben uitsluitend te maken met de voor de aankleding van de landtunnel benodigde grond. Het is dus slechts een financiële afweging die hier wordt gemaakt. Het IODS plan voor de Zuidrand is hier op afgestemd.

De brief: http://www.vlaardingen.nl/download/274292450/_vers_274292451/cd/Midden-Delfland+bij+OBL+2014-03-18.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten