website en twitter

Oude website Actiecomité Behoud Woudweg http://home.versatel.nl/woudweg - Twitter account Actiecomité Behoud Woudweg https://twitter.com/Woudweg

maandag 21 april 2014

Schiedam lijkt om/bijgepraat door IODS projectleider

Gemeente Schiedam lijkt dezelfde informatie te hebben ontvangen als gemeente Vlaardingen over 100 ha IODS natuur.

https://www.schiedam.nl/Def/Schiedam/2014/2014_juni_5/collegebrief-16apr2014-brief-actiecomite-behoud-Woudweg-over-Zuidrand.pdf?highlight=woudweg

Het is dus niet zoals Schiedam denkt dat het is. Het gaat dus totaal om 115 ha nieuwe natuur waarvan 15 ha wettelijke compensatie (tracébesluit deel 1) en 100 ha bovenwettelijke IODS natuur (IODS convenant 2006). Die nieuwe natuur daarover zijn inmiddels besluiten genomen en die percelen zijn grotendeels gelegen tussen Vlietlanden en Ackerdijkse plassen. Hiermee is dus voldaan aan het IODS kwaliteitsproject Groenblauw lint (ook wel groenblauwe slinger genoemd). Deze nieuwe natuur staat in het teken van de weidevogels, Natuurmonumenten die het grootste deel hiervan gaat beheren gaat hier weidevogelnatuur van maken. Het is dus niet de bedoeling om daarnaast nog eens nieuwe natuur in de Zuidrand te gaan realiseren.

De enige noodzaak om dat wel te doen is de voor de A4 benodigde grond. Het nieuwe inrichtingsplan voor de woudweg e.o. behelst namelijk het afgraven van 50.000 m3 aan grond en laten ze die nou toevallig goed kunnen gebruiken bij de landtunnel van de A4.

Het IODS convenant uit 2006 zegt hierover het volgende:

"Project 1: Groenblauwe Lint
Doelen: een groenblauw lint tussen Ackerdijkse Plassen en Vlietlanden met 100 ha
nieuwe natuur, 250 ha zwaar agrarisch natuurbeheer en een natuurlijk
waterbeheer."
100 ha nieuwe natuur. Die wordt dus al gerealiseerd maar niet in de Zuidrand en gelukkig staat die nieuwe natuur geheel in het teken van de weidevogels. Van alle grutto's in Noordwest-Europa broedt 90 procent in Nederland. Daarom is Nederland van groot belang voor de populatie. Er is dus niet echt sprake van vrijblijvendheid bij het in stand houden en optimaliseren van de weidevogelhabitat in Midden-Delfland, in dit geval de Zuidrand. Iedere aanpassing in de Zuidrand zou in het teken moeten staan van de weidevogels. Die vormen de belangrijkste zichtbare en hoorbare natuurwaarde van het Midden-Delfland gebied.

De provincie heeft dus het IODS convenant niet goed gelezen of... komt het doordat men grond nodig heeft en dat door een plan te laten tekenen dichtbij goedkoop kan verwerven. Dus onder het mom van het groen blauw lint project een afgraving bedenken die zelfs nog geld gaat opleveren.

Voordat de omgeving, bewoners, recreanten en gemeenten er iets over hebben kunnen zeggen heeft provinciaal projectleider Meijer het plan al volledig klaar. Slechts doordat Actiecomité Behoud Woudweg er lucht van heeft gekregen dat er wat gaande was, is het plan voortijdig "uitgelekt". Het is maar zeer de vraag of de recreanten of de politiek hierover iets te zeggen zouden hebben gekregen als het actiecomité dit plan niet onder de aandacht zou hebben gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten