website en twitter

Oude website Actiecomité Behoud Woudweg http://home.versatel.nl/woudweg - Twitter account Actiecomité Behoud Woudweg https://twitter.com/Woudweg

dinsdag 15 april 2014

IODS plannen voor Zuidrand

De Zuidrand bij Vlaardingen en Schiedam is in het kader van de Reconstructiewet Midden-Delfland in 2006-2007 opnieuw ingericht. Hier is destijds veel over te doen geweest in zowel de gemeenteraad van Vlaardingen als die van Schiedam. Dit plan heeft toen ook geresulteerd in de oprichting van Actiecomité Behoud Woudweg die zich ten doel stelde deze Zuidrand zoveel mogelijk het authentieke weidse poldergevoel met koeien, weilanden en boerderijen te laten behouden. Dit heeft gezorgd voor een aangepaste herinrichting van de Zuidrand waarbij het meeste bos en moeras uit de oorspronkelijke plannen is geschrapt. Een inrichting die meer tegemoet kwam aan de wens van de bewoners. Het gebied wordt nu tot grote tevredenheid van velen grotendeels beheerd door leden van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert met koeien en schapen.

Nu wil de provincie de Zuidrand weer gaan herinrichten. Deze keer in het kader van het IODS (aanleg A4). Een van de zogenaamde kwaliteitsprojecten van de A4 is inderdaad het project GroenBlauw lint maar dit project rechtvaardigt echter niet het opnieuw herinrichten van het gebied. De vorige herinrichting is pas in 2007 grotendeels afgerond.

Verbazingwekkend was het dat de heer Meijer van de provincie al een heel plan klaar heeft waarbij het gebied weer grootschalig op de schop gaat en waarbij weer een inrichting wordt gekozen met veel weidsheid verstorende rietkragen. Ruim 50.000 m3 grond moet er worden afgegraven volgens dit plan. De heer Meijer beweert dat hij dit plan in constant overleg ontwikkelt met de betrokken gemeenten Midden-Delfland, Schiedam en Vlaardingen. Dat is echter niet het geval. Zowel Schiedam als Vlaardingen zijn nog op geen enkele wijze geïnformeerd door de provincie.

Het plan is al dermate uitgewerkt dat de aanbesteding al kan plaats vinden. Wederom lijken de bewoners buitenspel te worden gezet en wordt er geen rekening gehouden met de wensen van de bewoners en gebruikers van het gebied. Het was beter geweest om van te voren met het gebied in gesprek te gaan maar de regenten van de provincie willen zich blijkbaar niet verlagen tot overleg met lagere overheden en natuurlijk al helemaal niet met bewoners (bewoners......getver wat een vies woord is dat!!!).

Midden-Delfland is weidevogelland en het IODS/provincieplan lijkt hier geen rekening mee te houden. Weidevogels betekent zichtbare en hoorbare natuur, natuur waarvan recreanten kunnen genieten, natuur die je kan zien en beleven.

De provincie wil woelmuizen maar die zijn onzichtbaar voor de vele recreanten en dat is ook ook ongewenste natuur. De provincie lijkt niet te beseffen dat natuur in Midden-Delfland in het teken moet staan van de weidevogels. De parkachtige schoffering, zoals het plan van de provincie het beste kan worden omschreven, van het authentieke veenweidegebied en Belvederegebied, (de Zuidrand) is niet alleen een ramp voor de authenticiteit van dit eeuwenoude weidegebied maar betekent een verdere aantasting van de weidevogelhabitat. Midden-Delfland is geen dierentuin met hier een hok woelmuizen en daar een hok weidevogels maar die indruk krijg je wel als je dit plan ziet.

Het afgraven van de 50.000 m3 grond is ongetwijfeld ingegeven door het feit dat er op en rond de landtunnel een enorme hoeveelheid grond nodig is voor de aanleg van de sportvelden. Dat betekent natuurlijk een grote besparing op de aanvoer van grond maar dat is absoluut geen reden om hier te gaan graven. Besparing op de aanleg van de A4 afwentelen op het gebied is onacceptabel.

In deze tijd van crisis is het absoluut onaanvaardbaar dat binnen 10 jaar een gebied twee keer wordt heringericht. Het IODS geld kan natuurlijk wel beter besteed worden in de zuidrand. Het huidige onderhoudsbudget lijkt niet voldoende om het gebied in stand te houden zoals het is bedoeld. Een voorbeeld hiervan is het dichtgroeien met riet van de Zweth, de kanoroute vanaf de Vlaardingse Vaart is hierdoor onbegaanbaar geworden.

Het Rijk is gestopt met de financiering van het Recreatieschap Midden-Delfland. Dit heeft uiteraard weer directe gevolgen voor het beheer van het gebied door GZH (Groenservice Zuid-Holland) die hierdoor nog minder geld te besteden heeft voor het onderhoud. Het zou daarom beter zijn om het geld wat hier blijkbaar uitgegeven moet worden in het kader van het IODS project, te reserveren voor toekomstig onderhoud. Daar is het gebied echt bij gebaat.

De oude regentenpolitiek van de provincie Zuid-Holland zou nu eindelijk eens verlaten moeten worden. Het gebied kan heel goed zelf bepalen wat er moet gebeuren in de Zuidrand van Midden-Delfland om het de recreant naar de zin te maken en daarnaast echt een bijdrage te leveren aan de natuurwaarden van Midden-Delfland. Er telt dan maar 1 ding en dat zijn de weidevogels, de rode lijst soorten als grutto en tureluur, de kievit en de scholekster.

http://home.versatel.nl/woudweg/
https://twitter.com/Woudweg 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten